Sunday, July 24, 2011

Fraser Hill Trip-Review

patutnya dah lame buat post ni, dah lama dah pergi mase cuti sem lepas sebulan sempat la gi jalan2 sambil2 duk sibuk buat lesen kreta yang kali ke brape dh x ingat pastu sambil menyambut undangan perkahwinan saudara di Kuantan..

sebelum nk pergi tu puas hati buat research nak pergi ikut jalan mana paling dekat dan paling jimat sebab dah dengar bnyk suggestion2 dari orang lain, last skali ikut jalan sendiri, ikut jalan short-cut masuk kampung siam mana dh tapi jalan dua hala dia sempitla, sempitla buat kreta mpv, kreta biasa stakat lepas jer, mcm jalan mase british baru buat dulu2

sebut jalan dua hala tu sebab nanti jumpa jalan satu hala nak naik Fraser Hill ni, dia panggil jalan GAP, x tahulah sebab ape dia panggil gitu tp mungkin sebab dia gap 8 kilo tu kot. Jalan naik dia 8km last tu memang satu hala jela, memang satu hala jela muat pun, xmuat nk lalu dua kreta, satu kreta pun lepas2 je...

lepas makan kenduri kat kuantan terus bertolak hala ke KL pastu kluar kat Karak pastu masuk jalan short-cut tu sebelum smpai Bentong. Mase naik tu ok lagi, x la raser pening2 ape lagi, adik2 dua orang muka biru dh, nk muntah, yg tu dua orang jalan atas darat pun nk muntah kalau jalan lama2, hahaha sedap kutuk orang...

lepas tidur sejuk giler malam tu, naik pun petang jadi xsempat nk mandi air terjun sebagaimana yg telah diplan atas sebab tolak lambat dari kenduri... turunla dari situ....malam tu gi jalan2 dh kat pekan kecik dia kat atas tuh, mujurla ade de-humidifier kalau x mati sek=juk bekula, hahaha...

Alah turun gilerla dahlah ader bas duduk depan, pastu tunggula dia duk ejas2 body dia reverse, depan ,reverse balik nk bagi lepas jalan... last skali kat tengah jalan brau dia bagi potong sbb kesian ramai tunggu kat blakang, turun pun satu hala tapi ikut jalan lainla, kalau dulu naik turun guna jalan sama pastu ikut jamla siapa naik siapa turun tapi skrng dh slamat sebab dh siap jalan baru. x tahu sebab aper jalan turun raser nk muntah sngt, tahan2, control macho depan adik2, tapi giler memang nk muntah betulla hahaha mujurla x muntah.. last skali lega sbb dh jalan rata pastu brenti makan kat bentong pastu makan asam plk, lagila sembuh rasa loya tu...

gitula sdikit sbnyk review kat Fraser Hill, kalau kira bkn banyk pun criter pasal tempat tu, bnyk criter tengah jalan nk pergi je hahaha, tp sedapla kalau duk lame kat situ kot, sbb bnyk bnde jgk blh buat, jungle trekking, mandi air terjun, nikmati raser sejuk, sentuh low-clouds kalau blh, mkn pun blh jgk, kalau kluar pg2 tu bila ckp brasap la mcm kat oversea haha betul ke x ,xtahu la try la sendiri tengok....the end

0 comments:

There was an error in this gadget

Popular Posts

Pageviews